LIC Leer- en Innovatiecentrum

print

Waarom sport en beweging belangrijk zijn in het onderwijs

Sport geeft je een sterke uitgangspositie

We weten het allemaal: sporten en bewegen is goed voor onze gezondheid en ons hart. Maar dat het ook een positieve doorwerking heeft op de hersenen - en daarmee op leerprestaties - is minder bekend.

De wetenschap onderzoekt onderliggende breinprocessen in relatie tot sport en beweging. De nieuwe inzichten onderschrijven het belang hiervan in leersituaties.

Wat gebeurt er op breinniveau?

Naast het gegeven dat er simpelweg meer zuurstof naar de hersenen gaat bij fysieke activiteit, heeft het ook zijn doorwerking op geleidingsprocessen in het brein. Deze processen versnellen de communicatie tussen hersengebieden.

Op korte termijn worden er significante aandachts- en concentratieverbeteringen gemeten na een half uurtje fysieke activiteit. Bovendien blijken juist de complexe denkvaardigheden, die belangrijk zijn voor leerprocessen, sterk onderhevig aan sport en beweging.

Tijdens je studie is het belangrijk om

  • te leren plannen en organiseren

  • snel te kunnen switchen tussen leertaken

  • verbanden te leren leggen

  • onbelangrijke informatie te onderdrukken (om maximaal te kunnen focussen op belangrijke informatie)

Door fysieke activiteit kun je deze denkvaardigheden dus direct versterken.

Vooral voor volwassenen is het volgende van belang: je ondervindt ook op de langere termijn voordelen door fysieke activiteit. De hersenen bouwen cognitieve reserves op. Wanneer op de oude dag de aftakeling van de hersenen in gang wordt gezet, vertrek je in ieder geval van een hoger uitgangspunt als je regelmatig gesport en bewogen hebt.

Neurotip: kom in beweging

Dus voorkom zoveel mogelijk zitgedrag, ook op school en op het werk!  Neem eens wat vaker de trap of een frisse neus buiten. Bedenk dat het op vele manieren goed zal doen aan je denkvermogen.

Probeer ook zoveel mogelijk mensen in je omgeving te overtuigen van het belang van sporten en bewegen in het algemeen, maar vooral in de onderwijssetting. Gedurende de eerste vijfentwintig levensjaren is het brein namelijk nog volop in ontwikkeling en extra gevoelig voor een verrijkte omgeving met sport en beweging als een natuurlijk onderdeel.

Photo credits: gatogrunge on Flickr

Laatst bijgewerkt op 31 mei 2018.