LIC Leer- en Innovatiecentrum

print

Met kennis van je brein meer studiesucces

Hoe kan kennis van het brein je helpen bij het studeren en het behalen van positieve studieresultaten?

Hieronder vind je bronnen die je meer inzicht geven in de relatie tussen het brein en jouw studiegedrag.  

Het artikel Met kennis van je brein meer studiesucces (in 2014-2015 in Punt. verschenen) neemt je mee op een korte reis door je brein. Want kennis van het brein biedt inzicht in ons gedrag, in de keuzes die we maken, in hoe we effectief kunnen leren en daarmee in de manier waarop we ons ontwikkelen. Thuis, op school en straks in je werk.

Download dit artikel als pdf (266kB)

Je leest over doelen stellen, plannen en uitstelgedrag. Gedrag dat we allemaal wel eens vertonen en ook volledig verklaarbaar is vanuit het brein. Maar je kunt er ook iets aan doen. We geven je tips die je meteen al kunt gebruiken. En we leggen ook uit waarom ze werken.

Bewegen, slapen en gezond eten

De Universiteit van Nederland heeft eind 2016 een reeks colleges verzorgd over Leren leren.

In de video Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren? legt neuropsycholoog Jérôme Gijselaers uit wat je het beste kunt doen op de dag voor je tentamen. Hij heeft het niet alleen over het leren zelf, maar over zaken zoals bewegen, slapen en de juiste voeding.

Strategieën voor effectief studeren

Maar met voldoende beweging, slaap en gezonde voeding alleen haal je tentamens niet. Er zal ook gestudeerd moeten worden.

Hoe zet jij de tijd die voor je studie hebt zo effectief mogelijk in? Hier is al veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht.

In de video Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?, eveneens uit de serie Leren Leren van de Universiteit van Nederland, legt onderwijspsycholoog Gino Camp uit hoe je strategieën kunt toepassen om effectief te leren.

Vergeet daarbij niet dat iets nieuws leren altijd inspanning vergt. Voor effectief leren is het essentieel dat je voldoende tijd in het studeren stopt en doorgaat als het lastig wordt.

Het is een verklaring waarom vaak gekozen wordt voor minder effectieve leerstrategieën die minder tijd kosten, zoals de avond van te voren alles 'stampen'.

"Hiermee haal ik toch ook mijn tentamen?" is wat we veel horen. Op korte termijn heeft stampen misschien wel nut, maar je zal het geleerde al snel vergeten.

Zonde! Effectief leren kost dus energie en tijd.

Vanuit de neuropsychologie weten we dat adolescenten, de leeftijdscategorie van de meeste studenten, extra gevoelig zijn voor beloningen op korte termijn, zoals het halen van een tentamen. Effectief leren levert pas op de langere termijn beloning, maar is wel degelijk de moeite waard!

Bij de Learning Scientists vind je een geheugensteuntje om effectief te studeren. Zes posters behandelen elk een effectieve leerstrategie, hoe je deze het beste inzet en waar je op moet letten. Print de posters uit die jou het beste kunnen helpen en hang ze boven je bureau!

Laatst bijgewerkt op 31 mei 2018.