Het geheugen speelt een cruciale rol als we iets willen leren. Het is belangrijk om in het onderwijs rekening te houden met hoe het geheugen werkt.
Twee belangrijke onderdelen zijn het werkgeheugen en het langetermijngeheugen. Het langetermijngeheugen is vrijwel onbegrensd om kennis en vaardigheden op te slaan. Ons werkgeheugen daarentegen zorgt voor tijdelijke opslag en verwerking van informatie en is juist beperkt in capaciteit.
Het werkgeheugen wordt gemakkelijk onder- of overbelast. Hoe zorgen we er tijdens de opleiding voor dat we het geheugen van de student optimaal belasten?
In de publicatie Krachtig geheugen staat de werking van het geheugen centraal. Uit de wetenschappelijk onderbouwde Cognitieve Belasting Theorie (Cognitive Load Theory, CLT) kunnen we een aantal didactische principes afleiden. We geven een uitleg van deze principes en delen onze ervaringen met de toepassingen hiervan.
Deze publicatie is bedoeld als kennis- en inspiratiebron voor docenten, begeleiders, onderwijsontwikkelaars en iedereen die wil weten hoe we bij het leren optimaal rekening kunnen houden met de werking van het geheugen.