LIC Leer- en Innovatiecentrum

print

Safe met STEP

16 januari 2019

STEP creëert een veilige digitale toetsomgeving voor studenten. Met een usb-stick toveren zij hun laptop om. Zij kunnen dan alleen de toets maken. Het is niet mogelijk om bestanden in te kijken, te zoeken op Google of de mailbox te checken.

STEP staat voor Secure Test Environment Protocol. Projectleider Harold van Ham vertelt: “De techniek komt van de TU/e. We werken samen om het bij Avans te implementeren. Binnen onze pilot namen we een aantal toetsen af met de STEP-methode. We begonnen met 100 studenten. De komende periode leggen studenten zo’n 1500 keer een digitale toets af via STEP.”

Soufiane Moughdir studeert Technische bedrijfskunde. Hij maakte al 3 toetsen via STEP. “Als je in het toetslokaal je ID laat zien, krijg je een genummerde usb-stick. De surveillanten houden bij wie welke stick heeft. Je start je laptop op met de usb-stick erin. Daarna ga je automatisch naar het toets-programma. Op Avans is dat Remindo.”

Studente Technische bedrijfskunde Camille Luichies: “Van tevoren gingen we bij de ICT-helpdesk langs. Daar bekeken ze of je laptop geschikt is om een digitale toets te maken. Was dat niet het geval, dan mocht je tijdens de toets een laptop lenen.”

Ratjetoe

De 33.000 studenten van Avans lopen volgens Harold van Ham rond met een ratjetoe aan apparatuur. “Om via STEP in de toets-omgeving te komen, heb je een laptop nodig. Geen iPad, geen chromebook. Goedkopere laptops zijn vaak uitgerust met een inferieure wifi-kaart. Zo’n kaart wordt weggedrukt in een toetsomgeving met 100 man. Dan kun je je toets dus niet maken. In eerste instantie verbond de Macbook ook niet met de toetsomgeving. Dat is opgelost door onze externe ontwikkelpartner. Een kwart van onze studenten heeft een Macbook. Zij kunnen nu ook gewoon een digitale toets afleggen.”

Steven Koeken en Michael Visser verzorgen de facilitaire zaken op het gebied van ICT, van leen-laptops tot stroom. Volgens Steven heeft zo’n 30 tot 40% van de studenten een laptop die niet voldoet. “Met de TU/e zoeken we naar een oplossing. We streven naar maximaal 10%. Dat vangen we op met leen-laptops.”

Ook de stroomvoorziening is een punt van aandacht. Harold: “Oudere laptops hebben bijna altijd stroom nodig omdat de accu’s snel leegraken. Daarom hebben we nu op verschillende plekken in het lokaal powercubes opgehangen. Daarin kunnen meerdere studenten inpluggen.”

Frauderen

Met STEP is het vrijwel onmogelijk om te frauderen. Je kunt alleen uit de toetsomgeving stappen door de usb-stick uit je laptop te trekken. Als je dat doet, blokkeert het systeem en moet je de computer opnieuw opstarten. Dat maakt geluid en geeft een afwijkend scherm. Dat ontgaat de surveillanten niet.

“Ik zie weinig mogelijkheden om te frauderen,” zegt Camille. “Je zit te ver van elkaar om op een ander scherm te kijken. Bovendien maakt niet iedereen dezelfde toets.”
Camille vindt het fijn om de toets af te leggen op haar eigen laptop. “Ik doe alles op mijn laptop; aantekeningen, projecten. Daar ben ik aan gewend. Computers van school doen niet altijd wat je wilt.”

Nadelen zijn er nauwelijks. Soufiane: “Ik denk dat het opruimen van je laptop iets meer geluid maakt. Maar ik weet niet of je wel eerder weg mag als je klaar bent.”

Hackaton

Om er zeker van te zijn dat het veilig is, test een securitybedrijf dit systeem. Ook studenten gaan ermee aan de slag in een zogenaamde hackaton. Harold: “Ze mogen de sticks helemaal uitpluizen. Als ze hem kunnen kraken, leren zij daarvan, maar wij ook.”

Het project Digitaal Toetsen valt onder het programma BOOST IT.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2019.