LIC Leer- en Innovatiecentrum

print

Avans opnieuw beste grote hogeschool van Nederland

30 oktober 2019

Volgens de Keuzegids Hbo 2020 is Avans Hogeschool dit jaar voor de zesde keer op rij de beste grote hogeschool van Nederland.

Volgens de Keuzegids, die vandaag verschijnt, valt bij Avans kleinschaligheid en persoonlijk contact positief op: “Grote hogescholen worden vaak weggezet als leerfabrieken, maar Avans bewijst al jaren het tegendeel. Met meer dan 30.000 studenten biedt de Brabantse instelling over de gehele linie prima onderwijs. Dit heeft alles te maken met de 21 academies waarin de hogeschool is onderverdeeld. De hoge mate van zelfstandigheid van deze academies werkt goede kwaliteit in de hand.”

Topopleiding

Dat is terug te zien bij de scores per opleiding. 15 opleidingen van Avans krijgen namelijk de kwaliteitszegel ‘Topopleiding’. Dat betekent een score van 75 punten of meer (van de 100). Negen opleidingen staan op nummer 1 in hun eigen categorie.

Nationale Studenten Enquête

De Keuzegids gebruikt de gegevens van de Nationale Studenten Enquête (NSE). In 2019 hebben de hogescholen geen medewerking verleend aan de uitvoering van de NSE wegens onbetrouwbare en dus onbruikbare resultaten als gevolg van de invoering van de nieuwe privacywetgeving. Door die wetgeving waren resultaten niet te herleiden naar opleidingen, terwijl dat juist belangrijke informatie is. Daarom heeft de Keuzegids ervoor gekozen om de data van de NSE 2018 te gebruiken. Die data worden aangevuld met nieuwe gegevens over de kans op het halen van een diploma (studiesuccescijfers) en de oordelen van deskundigen (kwaliteitsbewaker NVAO).

Keuzegids Hbo

De Keuzegids Hbo is een onafhankelijke gids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. Het doel van de Keuzegids is om de studiekiezer van relevante informatie te voorzien zodat ze tot een gedegen keuze kunnen komen.

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2019.