LIC Leer- en Innovatiecentrum

print

Studenten zetten Avans weer op 1

26 september 2017

Avans Hogeschool is dit jaar volgens studenten opnieuw de beste grote hogeschool van Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2018 die vandaag verschijnt. Studenten zijn met name tevreden over de sfeer bij Avans en zijn blij met de docenten. Avans staat al negen jaar in de top 3 en behaalt nu voor de zesde keer een nummer-1-positie.

Ieder jaar verschijnt de Keuzegids Hbo om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. De Keuzegids Hbo baseert zijn ranglijst onder andere op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE).

Avans vroeg studenten ook persoonlijk naar hun ervaringen bij Avans. Ook dan vallen sfeer en de docenten op. "Het contact met de docenten is goed, je kunt ze altijd mailen, appen, vragen stellen" en "Je hebt niet het idee dat je een nummer bent", zeggen ze bijvoorbeeld.

Trots op docenten én studenten

Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur van Avans is blij met het resultaat: "Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat we al zo lang zulke goede resultaten halen en tegelijk: als je de betrokkenheid en bevlogenheid van onze medewerkers ziet en meemaakt, begrijp je het wel. De interactie tussen studenten en docenten is fantastisch en dat maakt deze hogeschool tot een geweldige gemeenschap; een biotoop waar de sfeer goed is en het onderwijs uitdagend".

"Hoe we dit resultaat behalen? Door groot te zijn in kleinschaligheid. Ondanks een omvang van 30.000 studenten weten we de hogeschool in kleinschalige eenheden te verdelen met veel eigen verantwoordelijkheid voor onze medewerkers. Dat geeft een enorme binding met en erkenning van onze studenten. En we ontwikkelen deze zelforganisatie door."

Avans stelt zichzelf hoge eisen

Avans wil op alle categorieën hoger scoren dan 3,5 op een schaal van 5. Dat lukt vrijwel overal. Bijvoorbeeld op ‘uitdagend onderwijs’, maar er zijn een paar achterblijvers. Daar wordt dan ook hard aan gewerkt. De voorbereiding op stage is al verbeterd ten opzichte van eerdere jaren, maar kan nog beter. Ook het tijdig bekend maken van studieroosters blijft een aandachtspunt.

Internationalisering krijgt ook extra aandacht. Avans vindt het belangrijk dat opleidingen de internationale context van het beroep in het curriculum verweven. En iedere student beheerst na afronding van de opleiding een vreemde taal op B2-niveau.

Nummer-1-noteringen

Van de 54 Avansopleidingen staan er 27 in de top 3 van hun eigen categorie. Daarvan staan 11 opleidingen op de eerste plaats. 7 opleidingen staan op de tweede plaats. En 9 op de derde.

In Breda zijn er nummer-1-noteringen voor

 • Integrale Veiligheidskunde
 • Milieukunde

In ’s-Hertogenbosch is er een eerste plaats voor de opleidingen

 • Chemie
 • Elektrotechniek
 • Informatica
 • Technische Bedrijfskunde
 • Technische Informatica
 • Communication & Multimedia Design
 • Culturele en Maatschappelijke Vorming (opgegaan in Social Work)
 • Werktuigbouwkunde

In Tilburg is er een eerste plaats voor

 • HBO-Rechten van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys

Topopleidingen

12 opleidingen van Avans krijgen in de Keuzegids het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’. Dit betekent dat ze tot de beste van Nederland behoren. De topopleidingen zijn de Bossche opleidingen Chemie, Elektrotechniek, Informatica, Technische Bedrijfskunde, Technische Informatica, Werktuigbouwkunde, Bedrijfskunde MER, Advanced Business Creation en HBO-Verpleegkunde. Ook de Bredase opleidingen Milieukunde en Chemie krijgen het zegel ‘Topopleiding’. Tot slot krijgt ook de Tilburgse opleiding Technische Bedrijfskunde dit zegel.

Keuzegids Hbo

De Keuzegids Hbo is een onafhankelijke gids die wordt uitgegeven door centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.). De keuzegids is rechtstreeks in te kijken via de digitale collectie van Xplora.

Laatst bijgewerkt op 26 september 2017.