LIC Leer- en Innovatiecentrum

Deskresearch: laat informatie naar je toe komen!

Online deskresearch

Kennisontwikkeling tijdens je studie is vanzelfsprekend. Maar als je eenmaal aan het werk bent, is het minstens zo belangrijk om nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied te volgen.

Gebruik hiervoor speciale hulpmiddelen zoals alerts, persoonlijke informatievoorziening of individuele attendering. Wanneer je zo'n alert instelt, blijf je automatisch op de hoogte van actuele vakliteratuur en ander nieuws.

Mogelijkheden

  • inhoudsopgaven van tijdschriften via e-mail of RSS
  • nieuws via e-mail of RSS
  • geautomatiseerde zoekopdrachten in databanken via e-mail of RSS

Werken met RSS

Met RSS stel je jezelf snel op de hoogte van nieuwe bijdragen op weblogs en andere websites. Of een site nieuwsfeeds aanbiedt is af te lezen aan de oranje en/of blauwe blokjes met de tekst 'RSS' of 'XML'.

Om feeds te lezen heb je een RSS-lezer nodig. Dit is een eenvoudig programma dat je op je computer installeert.

Daarna kun je de koppen snellen van de nieuwssites van jouw keuze. Hiervoor is het voldoende om de link van de feed te kopiëren in je RSS-lezer. Telkens als er iets nieuws is krijg je een melding.

Er zijn veel gratis RSS-lezers te vinden op internet, zoals FeedReader, SharpReader en Ampheta Desk. Je kunt ook vaknieuws en websites volgen met Feedly.

Social Media

Je kunt ook social media zoals Twitter, Linkedin, Facebook of Scoop-it inzetten om informatie naar je toe te laten komen.

Meer informatie

Voor vragen over alerts en voor hulp bij het instellen ervan, kun je terecht bij de informatiespecialist van je academie.

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2017.