LIC Leer- en Innovatiecentrum

Zeven tips voor de juiste studiementaliteit

Wordt de een slimmer geboren dan de ander of word je slim door goed onderwijs en veel investeren in leren? Hoe je met je studie omgaat is - onbewust - afhankelijk van jouw antwoord op die vraag.

Je mindset is het geheel van jouw opvattingen en overtuigingen. Globaal zijn er twee typen:

  • de groeimindset (intelligentie en capaciteiten kunnen groeien door inspanning, van tegenslagen kun je leren)
  • de tegenovergestelde fixed mindset (persoonlijke intelligentie en capaciteiten worden bepaald door natuurlijke aanleg)

Voor het slagen van je studie is het belangrijk dat je meer denkt in de groeimindset en minder in de fixed mindset.

Tip 1: Wees bewust van hoe je denkt

Aan welke mentaliteit hecht jij meer waarde? Je daar bewust van zijn is de eerste stap in het ontwikkelen van je denkwijze. Vind jij succes van anderen inspirerend? Leer je van eigen fouten? Werk je graag samen? Grote kans dat je dan al meer in de groeimindset zit.

Probeer je uitdagingen te vermijden? Geef je snel op? Reageer je defensief op kritiek? Dan is de kans groot dat je vooralsnog meer een fixed mindset hebt.

Tip 2: Geloof in ontwikkeling

Dat klinkt misschien wat zweverig, maar als je niet gelooft dat je hersenen zich kunnen ontwikkelen, dan wordt het ook niets.

Tip 3: Voorkom alarmbellen

Leren doe je niet alleen. Jezelf ontwikkelen ook niet. Vraag daarom feedback van anderen en luister naar wat zij zeggen over jou.

Zie feedback niet als een bedreiging of een aanval op je capaciteiten. Doe je dat wel, dan gaan er stress-alarmbellen af in je brein. Er komt cortisol vrij in je lichaam: je schiet in de 'vecht'- of 'vlucht'-stand.

Tip 4: Durf te vragen

Je staat inmiddels open voor feedback. Zorg er dan voor dat die concreet is.

Begrijp je niet wat een docent bedoelt met zijn opmerking? Vraag dan om extra uitleg. Alleen op die manier wordt de feedback opgeslagen in je brein en een bestaande breinverbinding versterkt of een nieuwe opgebouwd. Hoe vaker dat gebeurt, hoe slimmer je wordt.

Tip 5: Laat je belonen

Het is altijd fijn om complimenten te krijgen. Van anderen, maar ook van jezelf. Uit onderzoek blijkt dat studenten boven zichzelf uitstijgen bij waardering en lof over het aangaan van nieuwe uitdagingen, nieuwsgierigheid, het leveren van inspanning en het overwinnen van obstakels.

Complimenten of beloningen zorgen voor meer doorzettingsvermogen en het beter kunnen omgaan met kritiek. Vraag dus niet alleen om wat er fout is gegaan, laat een ander ook benoemen wat je goed hebt gedaan.

Tip 6: Een fijn gevoel

Gefeliciteerd! Je hebt breinverbindingen versterkt of nieuwe opgebouwd. Dat heb je bereikt door je best te doen en de feedback van anderen op te nemen. Als het goed is ervaar je dat als een succes, dat is een fijn gevoel.

Je zelfvertrouwen is weer wat toegenomen. En daar mag je voor beloond worden. Geef jezelf een schouderklop, koop dat jurkje waar je al zo lang over twijfelt of ga de stad in met vrienden.

Tip 7: Herhaal

Wil je echt toe naar een andere mindset of vooral de groeimindset behouden, dan zul je bovenstaande stappen constant moeten herhalen. Niets is menselijker dan snel weer in oude gewoontes vervallen.

Blijf je dus bewust van de twee types mindset, vraag om groeigerichte feedback, laat die complimenten maar komen en beloon jezelf. Alleen op die manier blijft je brein verder bouwen en ontwikkel je meer competenties.

Tekst: Arold Roestenburg. Dit is het tweede deel in een serie van Punt. en Brein & Leren over hoe kennis van je brein je studiesucces kan vergroten.


Laatst bijgewerkt op 25 november 2015.