LIC Leer- en Innovatiecentrum

Krachtig geheugen : Brein & Leren

22 augustus 2017

Dit boekje gaat over de werking van het geheugen.

Van het langetermijngeheugen is bekend dat het een vrijwel onbegrensde opslagcapaciteit heeft. Maar het werkgeheugen, dat voor tijdelijke opslag en verwerking van informatie zorgt, wordt gemakkelijk overbelast.

Cognitieve Belasting Theorie

Hoe bereiken we een optimaal samenspel voor een effectieve ontwikkeling van het langetermijngeheugen? De wetenschappelijk onderbouwde Cognitieve Belasting Theorie biedt hiervoor didactische principes.

Hoe kunnen we er tijdens de opleiding voor zorgen dat we het geheugen van de student optimaal belasten? Dit boekje geeft uitleg en behandelt toepassingen.

In Hoofdstuk 2 wordt de Cognitieve Belasting Theorie uitgelegd. Hoofdstuk 3 gaat over het versterken van effectieve leerinspanningen en Hoofdstuk 4 over het vermijden van ineffectieve leerinspanningen. Als afsluiting volgt een praktijkvoorbeeld waarin een aantal principes van de theorie zijn geïntegreerd, die leidden tot hogere leerinspanningen en rendement.

Deze publicatie is bedoeld als kennis- en inspiratiebron voor docenten, begeleiders en andere geïnteresseerden. De Cognitieve Belasting Theorie is geen allesomvattende leertheorie, maar biedt volop aanknopingspunten om aan de slag te gaan met werkingsprincipes van het geheugen in het lerende brein.


Download gratis Krachtig geheugen (pdf, 2,1 MB)

Laatst bijgewerkt op 22 augustus 2017.