Avans voor de vijfde keer op 1

29 september 2016

Sommige gebeurtenissen zijn nooit vanzelfsprekend. Nummer 1 worden is altijd reden voor feestvreugde. Volgens de ranglijsten van Elsevier en Keuzegids is Avans dit jaar opnieuw de beste grote hogeschool van Nederland. Daarom is er taart voor de winnende opleidingen en worden er splitstekkers uitgedeeld aan studenten.

Het zijn de studenten die Avans Hogeschool eerder dit jaar gemiddeld een hoge waardering gaven in de Nationale Studenten Enquête (NSE). De resultaten van die enquête liggen zowel aan de basis van het Elsevier-onderzoek Beste studies als van Keuzegids hbo 2017. Zij maakten vandaag hun ranglijsten bekend. Keuzegids hbo 2017 is direct online in te zien via de databanken van Xplora.

Elsevier en Keuzegids

Elsevier gebruikt drie categorieën om de hogescholen in te delen. Avans is daarbij de beste ‘brede’ hogeschool. Van de 37 opleidingen worden er 'maar' 2 negatief beoordeeld.

Ook volgens Keuzegids is Avans de beste grote hogeschool: “Grote hogescholen worden vaak weggezet als 'onderwijsfabrieken'. Voor deze kwalen lijkt de Brabantse hbo-kanjer Avans immuun. Die staat al jaren aan top bij de zwaargewichten. Je merkt er amper dat je dertigduizend medestudenten hebt: de school is opgesplitst in twintig academies, met veel zelfstandigheid. Misschien lukt het daardoor om bij veel opleidingen kwaliteit te leveren: een aantrekkelijk programma, goede docenten en dito begeleiding. En met het hoogste percentage geslaagden van alle grote hogescholen.”

De beste opleidingen

De positieve uitschieters in de beoordeelde opleidingen zijn Fysiotherapie in Breda en vijf opleidingen in Den Bosch:

• Advanced Business Creation
  • Chemie
  • Elektrotechniek
  • Informatica
  • Technische bedrijfskunde

Deze opleidingen worden door Keuzegids aangemerkt als de ‘beste van het land’.

Meer over de scores per opleiding in Keuzegids kun je vinden op Punt. Ook Elsevier biedt online een overzicht van de Avans opleidingen.

Na vandaag gewoon verder

Enige nuchterheid kan Avans Hogeschool ook niet ontzegd worden. Bovenaan staan in een ranglijst is leuk, maar het gaat om de kwaliteit van het onderwijs en het succes van de student. Na de feestvreugde wordt de draad weer opgepakt en gekeken hoe het in de toekomst op allerlei vlakken (nog) beter kan. De tevredenheid over de roosters en stagebegeleiding is gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar moet verder omhoog.

Ook de uitgedeelde splitstekkers zijn van die nuchterheid een voorbeeld: studenten klagen al jaren over te weinig stopcontacten. En waarom dan niet een weggevertje dat - in ieder geval voorlopig - een probleem uit de lucht haalt.

Laatst bijgewerkt op 28 november 2016.