Is Avans Hogeschool groot of middelgroot?

13 november 2014

In de laatste editie van Keuzegids belandde Avans Hogeschool op de tweede plaats bij de grotere hogescholen. De NHTV kwam uit op de eerste plaats.

Het LIC kreeg veel vragen over hoe de berekening van de ‘grotere hogescholen’ in zijn werk gaat. De indeling is als volgt:

• Grotere hogescholen hebben minstens 20 beoordeelde bacheloropleidingen OF minstens 1500 eerstejaars studenten in de beoordeelde opleidingen
  • Middelgrote hogescholen hebben minstens 5 bacheloropleidingen OF minstens 250 eerstejaars studenten
  • Kleine hogescholen hebben minder dan 5 bacheloropleidingen en minder dan 250 eerstejaars studenten

Arbitraire grenzen

Frank Steenkamp, hoofdredacteur van de Keuzegids, lichtte een en ander toe: “De indeling heeft bij ons vooral een redactionele achtergrond. Wij worden gedreven door overwegingen van visuele presentatie. (...) We willen in de hoofdtabel ongeveer evenveel rijen/scholen hebben als in de lijst met middelgrote scholen. Dat is rond de vijftien.

We beseffen dat je hier ook heel anders tegenaan kan kijken. Wij kunnen ons voorstellen dat zeer grote hogescholen menen dat ze in een andere competitie (horen te) spelen dan andere. Maar je begrijpt dat de grenzen sowieso arbitrair zijn. Belangrijk is vooral dat ze consequent worden toegepast.”

NSE-special over sterke en zwakke kanten

De cijfers van Keuzegids werden voor 60% gebaseerd op de NSE. Op hun website is na te lezen hoe Keuzegids de scores berekent.

In de studentenenquête van 2014 scoorde de NHTV ook net iets beter dan Avans Hogeschool. Dat blijkt ook uit de eerste NSE-special die het LIC gemaakt heeft. Hierin staat een mooi overzicht van de relatieve scores ten opzichte van andere hogescholen. Een van de verbetersuggesties is om de stagebegeleiding hoog op de agenda te zetten.

Laatst bijgewerkt op 27 november 2014.